АРХИВА ВЕСТИ ОКТОБАР
 
ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА БЛИЖА ГРАЂАНИМА
30.10.2009
Извођаче радова на адаптацији просторија МК „Ледена Стена“ и „Делијски Вис“, у којима ће бити отворене додатне службе са ширим делокругом пружања здравствених услуга, обишли су већници Градске општине Палилула Зорица Стојиљковић и Милош Стојковић и члан Градског већа Благоје Брадић. У насељу „Делијски Вис“ радила је служба опште праксе, док је на „Леденој Стени“ била стационирана служба хитне помоћи. Почетком децембра месеца, када је планиран завршетак радова на адаптацији и реновирању просторија месних кацеларија, у овим насељима биће отворена и одељења педијатрије са службом интервенцијa, лабораторије и апотеке. У МК „Ледена Стена“ биће отворено и саветовалиште за здраву децу.
детаљније
 
ПРОЈЕКТИМА И ОДГОВОРНИМ ПОСЛОВАЊЕМ У НОВИ ЦИКЛУС РАЗВОЈА
29.10.2009.
Једанаеста редовна седница Скупштине Градске општине Палилула, којом је председавао, Милан Ђурђевић, председник Скупштине, одржана је 29.октобра 2009.године, у малој сали Нишког културног центра. Након усвајања Записника са 10.седнице Скупштине једногласно је усвојен дневни ред. Одборници су усвојили Извештај о извршењу буџета Градске општине Палилула за период 01.01.2009. – 30.09.2009. године и донели Одлуку о изменама и допунама Одлуке о буџету за 2009. годину. По овом извештају Општина је исказала позитивно пословање у износу од 5.321.474.динара. Само по основу реализације разних пројеката Општина је у овом периоду приходовала за око 7.460.577.динара. Планирана средства у буџету Општине за 2009. годину су по Извештају-ребалансу умањена за 50.317.106. динара.
детаљније
 
ПРЕДСЕДНИК НОВАКОВИЋ ОТВОРИО 4. ИТ КОНФЕРЕНЦИЈУ “biZbuZZ“ 2009.
28.10.2009.
Под покровитељством Градске општине Палилула, у хотелу „Видиковац“, почела је са радом четврта ИТ Конференција “biZbuZZ“ 2009 (www.itseminar.org) коју организује Центар за промоцију и унапређење ИТ свести „NIIT“. Након поздравне речи Витомира Огњановића, менаџера пројекта, који је захвалио учесницима Конференције на подршци, овај значајан скуп у области пословања и информационих технологија отворио је проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. „Теме овогодишњег скупа “biZbuZZ“ 2009.: „Корпоративни аспекти друштвених медија“ и „Употребљивост и „interfejs web“ апликације“, подстакле су и нас да Вам пренесемо део нашег искуства у остваривању  функције организације локалне самоуправе у Граду Нишу-истакао је на отварању Конференције председник Новаковић.
детаљније
 
МЕЂУНАРОДНОМ САРАДЊОМ ДО ПРОЈЕКАТА, ПАЛИЛУЛА-ИГУМЕНИЦА
28.10.2009
Делегација Градске општине Палилула коју је предводио Милан Ђурђевић, председник Скупштине, Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула и Милош Стојадиновић, пројект-менаџер, у оквиру програма регионалне сарадње и остваривања нових партнерстава на пројектима посетила је Грчку и обишла округ Тхеспротиа, Регионалну привредну комору Тхеспротие и Игуменицу - главни град ове области (www.igoumenitsa.gr). У веома садржајном и динамичном програму активности боравка у Грчкој,  представници Градске општине Палилула прво су имали сусрет са Василиосом Н. Гиогиакасом (Vasilios N. Giogiakas) начелникоm округа Тхеспротиа и разговор у Пројекетном оделењу Округа о облицима сарадње заинтересованих страна. Затим је уследио разговор са председником Регионалне привредне коморе Тхеспротие,Пасхосом Алеxандросом (Paschos Alexandros) о пројектима, привредним ресурсима и компанијама које могу бити заинтересоване за сарадњу.
детаљније
 
ПОДРШКА СТОНОТЕНИСКОМ КЛУБУ „ЖЕЛЕЗНИЧАР“
27.10.2009
У оквиру подршке најуспешнијим  спортским клубовима и успешним спортистима, Градска општина Палилула представилa je програм сарадње са Стонотениским клубом „Железничар“ у Нишу. Овим поводом, председник Општине проф.др Игор Новаковић и председник СТК „Железничар“ Драган Јовановић, потписали су уговор о донаторству и програмској сарадњи. На конференцији за новинаре, која је одржана у Општини истакнуто је да овај спортски колектив постоји od 2002. годинe и да постиже добре резултате. Председник општине проф.др Игор Новаковић изјавио је да ће у циљу подршке овим спортистима са Палилуле, Општина обезбедити превоз за учешће такмичара у квалификацијама за улазак у Прву лигу Србије. Овом сусрету са делегацијом Клуба присуствовао је и Председник Скупштине Градске општине Палилула Милан Ђурђевић.
детаљније
 
РАЗВОЈ ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ УЗ ПОМОЋ ИНТЕРНЕТА
27.10.2009
Четврта ИТ Конференција “biZbuZZ“ 2009, коју организује Центар за промоцију и унапређење ИТ свести „NIIT“, под покровитељством Градске општине Палилула почиње 28.октобра са радом у хотелу „Видиковац“ на Палилули, и трајаће до 30.октобра 2009. године. Конференцију ће отворити проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула. По оцени организатора биће то један од најзначајнијих догађаја везаних за пословање и информационе технологије, који индирекно може да допринесе развоју локалне заједнице. У томе је Градска општина Палилула (www.palilula.eu)препознала своје место и прихватила је улогу покровитеља Скупа-истакао је на сусрету са новинарима председник Општине проф.др Игор Новаковић.
детаљније
 
САНИРАЊЕ ПРУЖНИХ ПРЕЛАЗА
27.10.2009

До краја ове недеље биће завршени радови на реконструкцији два пружна прелаза у Општини Палилула, на раскрсници улица „Југ Богданове“ и „Бранка Радичевића“, код пословне зграде  „Ангропромета“, и на крају улице „Обилићев венац“ код тријангла, а затим и пешачки прелаз на прузи код ЕИ-а, код школе „Мија Станимировић“. Радове на реконструкцији ових пружних прелаза, Градска општина Палилула остварује у сарадњи са ЈП “Железнице Србије“ и Машинском индустријом у Нишу. Вредност ове инвестиције је око милион динара.По речима проф.др Игора Новаковића, председника oпштине Палилула, један од највећих проблема овог дела Града је и укрштање друмског и железничког саобраћаја.
детаљније
 
УМЕСТО АЗБЕСНИХ, НОВЕ ЦЕВИ ЗА ВОДОВОДНУ МРЕЖУ У КРУШЦУ
26.10.2009
У оквиру редовних активности подршке и упознавања са актуелним питањима остваривања програма инфраструктурног развоја на сеоском подручју, председник Градске општине Палилула проф.др Игор Новаковић и већник Општине Милош Стојковић посетили су село Крушце. Овим поводом, Савету грађана Крушца уручена је  водоводна цев дужине 400 метара, донација Општине и компаније  „Пештан“ Аранђеловац-стовариште у Нишу, у циљу побољшања квалитета водоснабдевања. „Један од неопходних предуслова за свестрани развој села је и инфраструктурно опремање и саобраћајно повезивање.
детаљније
 
УНАПРЕЂЕЊЕ РАДА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ ПО РЕЦЕПТУ ИНЂИЈЕ
25.10.2009
У организацији Агенције за економски развој општине Инђија и Агенције за ИТ, ГИС и комуникације, у Инђији је од 22-24.октобра, за представнике локалних власти Србије, одржан семинар под називом „Унапређење рада локалне самоуправе - примена позитивног искуства“. У име Градске општине Палилула, овом Семинару су присуствовали Милан Ђурђевић, председник Скупштине и Бојан Илић, начелник Управе Градске општине Палилула. Учесници Семинара разматрали су моделе унапређења ефикасности рада локалне администрације, инфраструктурним улагањима која су предуслов привредног развоја локалне самоуправе, као и искуства локалне средине о обједињеној наплати изворних прихода локалне самоуправе у функцији њеног бржег привредног развоја. Семинар је отворио председник општине Инђија Горан Јешић.
детаљније
 
КАДА ЈЕ ПРЕДСЕДНИК ОД РЕЧИ-КОМПЈУТЕР ЗА УЧЕНИКЕ
22.10.2009
Ученици школе „Бубањски хероји“ посетили су Градску општину Палилула у оквиру активности „Европска недеља локалне демократије“ која је одржана од 12-18.октобра. Био је то изузетан догађај који је омогућио члановима Ђачког парламента ове школе да упознају руководство Општине и начин рада ове организације локалне самоуправе Града Ниша. Јулија Тричковић, ученица шестог дваразреда школе “Бубањски хероји“, у име својих другара из одељења, информисала је председника Општине, проф.др Игора Новаковића о условима рада у школи и живту младих у овом делу насеља општине Палилула.

детаљније
 

ЈЕСЕЊЕ УРЕЂЕЊЕ СТАРОГ ГРОБЉА

21.10.2009.

Након завршетка радова на огради, источне стране „Старог нишког гробља“, који је реализовала Градска општина Палилула по одобреном пројекту Управе за привреду Града Ниша, отпочело је јесење уређење-чишћење овог меморијалног простора. Радници ЈКП „Горица“ приступили су уклањању растиња и корова које је прекрило гробна места али и санирању дивљих депонија, уређењу стаза. То је био повод да председник Градске општине Палилула, проф.др Игор Новаковић са својим сарадницима и Бранимир Јездимировић, директор ЈКП “Горица“ обиђу локалитет „Старог гробља“ и у сусрету са новинарима саопште резултате протеклих активности и планове за наредну годину.

детаљније

 

ОХРАБРИТИ ГРАЂАНСКО УЧЕШЋЕ НА ЛОКАЛНОМ НИВОУ

19.10.2009.

„Европска недеља локалне демократије“, обележена је и у Градској општини Палилула (www.palilula.eu). Од 12. до 18. октобра, око 350 ученика и професора-основних школа у Палилули, као и други заинтересовани грађани обишли су Општину и у разговору са запосленима Управе и функционерима Општине упознали начин рада и могућности ове организације локалне самоуправе Града Ниша која, међу четри општине у Србији и прва у Нишу, у свом раду примењује високе критеријуме стандарда квалитета ИСО 9001-2008. Са гостима општине Палилула, о раду Општине, пројектима, плановима развоја, са ученицима школа „Бубањски хероји“, „Коле Рашић“, „Бранко Радичевић“ у Габровцу...

детаљније

 

ТЕЛЕВИЗОР ЗА ДЕЧИЈУ КЛИНИКУ

16.10.2009.

У оквиру активности подршке здравственим установама Градска општина Палилула поклонила је Дечијој интерној клиници-Клиничког центра у Нишу телевизор. Донација је реализована у оквиру акције подршке нишком КЦ-у, коју је покренула Драгане Коцић, новинарка листа „Прес“. Директору Клиничког центра у Нишу, проф.др Србобрану Тренкићу, телевизор-дар општине Палилула уручили су Милош Стојковић, већник Градске општине Палилула и Славољуб Савић, помоћник начелника Управе Градске општине Палилула.

детаљније

 

БИЦИКЛЕ ЗА УЧЕСНИКЕ КОНКУРСА

„Кад бих ја био(била) председник општине“

16.10.2009.

„Европска недеља локалне демократије“, обележена је и у Градској општини Палилула бројним активностима и сусретима грађана, ученика школа са представницима руководства ове организације локалне самоуправе Града Ниша. Овим поводом расписан је и наградни конкурс за избор ликовних радова и литералних састава на тему „Кад бих ја био (била) председник општине“. Радови ученика који су учествовали на конкурсу изложени су у холу зграде Управе општине.Одлуком жирија за најуспешнији ликовни рад проглашен је цртеж ученика Ђођа Ђорђевића из основне школе „Бранко Радичевић“ у Габровцу а за најоргиналнији литерални рад текст Ксеније Јоцић, ученице четвртог разреда основне школе „Краљ Петар-Први“.

детаљније

 

ЦВЕТ ЗА СТАНАРЕ „ГЕРОНТОЛОШКОГ ЦЕНТРА“ НА ИЗЛОЖБИ ЦВЕЋА

15.10.2009.

У оквиру подршке и бриге о особама „трећег доба“, Градска општина Палилула је организовала обилазак ИЗЛОЖБЕ ЦВЕЋА у нишкој Тврђави за кориснике услуга Геронтолошког центра у Нишу. Деке и баке, који се налазе у овој установи, дочекали су председник општине проф.др Игор Новаковић, председник Скупштине Милан Ђурђевић, секретар Скупштине Весна Јовановић-Јанковић и Бојан Илић, начелник Управе Општине, са сарадницима, члановима општинског Већа. Гости из Геронтолошког центра су обишли изложене експонате цвећа и украсног растиња на отвореном простору али и у изложбеном павиљону у Тврђави. Након веома срдачног дружења руководства општине Палилула са пензионерима и послужења, председник Новаковић је свим учесницима овог „цветног излета“ поделио цвет руже као знак пажње и уважавања.

детаљније

 

ОДАТА ПОШТА ЖРТВАМА ФАШИСТИЧКОГ ТЕРОРА НА „БУБЊУ“

14.10.2009.

Поводом обележавања 65 годишњице од ослобођења Града Ниша од фашизма, председник Градске општине Палилула, професор др Игор Новаковић положио је венац жртвама фашистичког терора у Спомен парку „Бубањ“. На Спомен костурницу овог меморијалног комплекса венац су положили и проф.др Миле Илић, председник Скупштине Града Ниша, Славољуб Влајковић, делегација општинског и окружног одбора СПС-а, представници борачких организација и удружења грађана. Ниш је ослобођен од Немаца после великих борби 14. октобра 1945. године, када је уништена седма брдска дивизија "Принц Еуген". На иницијативу борачких организација али и великог броја Нишлија председник Скупштине Града Ниша проф. др Миле Илић, упутио је писмо градоначелнику Ниша мр Милошу Симоновићу да 14. октобар - Дан ослобођења Ниша, треба поново обележавати као један од Дана Града Ниша.

детаљније

 

ОМУНАЛНА ПОЛИЦИЈА – ЗА РЕД У ГРАДОВИМА СРБИЈЕ"

14.10.2009.

Комунална полиција, која ће наредног пролећа заживети и у Нишу, решаваће комуналне и друге проблеме и допринеће одржавању комуналног реда у граду као што гласи и мото наше кампање "Комунална полиција-за ред у градовима Србије",- рекао је државни секретар Министарства за државну управу и локалну самоуправу Александар Радосављевић, представљајући Нишлијама надлежности комуналне полиције у оквиру акције посете градовима Србије.  На промоцији, која је одржана на Тргу „Краља Милана“ у Нишу, у присуству представника  градских институција у чијој је надлежности решавање комуналних проблема, присуствовали су и представници Управе Градске општине Палилула. Током промоције грађанима су подељени и лифлети који објашњавају улоге и надлежности комуналне полиције и вођени разговори о томе како комунална полиција може допринети квалитетнијем животу у насељеним местима.

детаљније

 

ЕВРОПСКА НЕДЕЉА ЛОКАЛНЕ ДЕМОКРАТИЈЕ У ПАЛИЛУЛИ

12.10.2009.

На позив Сталне конференције градова и општина Србије, Градска општина Палилула у Нишу осмислила је програм обележавања „Европске недеље локалне демократије“. Овим поводом упућен је позив ученицима свих основних школа на Палилули  да путем ликовних радова и литералних састава одговоре на тему „Кад бих ја био (била) председник општине“ као и да руководство општине чује које су њихове жеље и идеје за једну бољу општину у којој живе. Најуспешнији радови ученика биће по окончању конкурса награђени. У „Европској недељи локалне демократије“, од 12. до 18. октобра, ученици и професори-представници школа, посетиће Градску општину Палилула и разговараће са запосленима Управе и функционерима Општине. Европска недеља локалне демократије је годишњи Европски догађај на националном и локалном нивоу,...

детаљније

 
ОПШТИНИ ПАЛИЛУЛА УРУЧЕН СЕРТИФИКАТ ИСО 9001:2008
06.10.2009.
На свечаности у Нишком културном центру, у присуству бројних званица Града Ниша и Региона, генералног конзула Бугарске у Нишу, господина Георгија Јурукова, председнику Градске општине Палилула, проф. др.Игору Новаковићу, директор компаније СГС у Београду, Маринко Укропина уручио је сертификат ИСО 9001:2008. који је додељен  Градској општини Палилула-Ниш за пружање услуга у надлежности градске општине и унапређење стандарда живота у заједници. Овим поводом председник Новаковић се обратио јавности:
„Поштована господо, драги пријатељи,
Велика је част и задовољство, али пре свега велика је обавеза и одговорност, наћи се на светској референтој листи SGS са престижним светским компанијама ( „Toyota“, „Air France“, „Coca Cola“, Us Steel“, „Nestle“) које начином рада испуњавају строге захтеве стандарда квалитета ISO 9001:2008.

детаљније
 
ОДРЖАН САЈАМ АУТОМОБИЛА
05.10.2009.
Ауто-мото фест Ниш 2009, одржан је у хали Чаир у Нишу од 2-4.октобра. Под покровитељством Града Ниша и подршку Градске општине Палилула, ову значајну привредну манифестацију успешно је организовао Сити маркетинг центар (www.sajamautomobila-nis.rs). Први Сајам аутомобила, мотора и пратеће опреме у Нишу окупио је близу 20 највећих светских произвођача аутомобила а више од 40 излагача презентовало је своје производе пратеће опреме. Најновије моделе представили су Мерцедес, Опел, Шкода, БМW, Тојота, Фиат, Сеат, Хјундаи, Мазда, Ауди, Крајслер, Дачиа, Рено, Доџ. Први Сајам аутомобила отвoрио је градоначелник Ниша Милош Симоновић. Он је истакао да су сајамске манифестације један од предуслова за  изградњу сајамских простора.

детаљније
 
ПАЛИЛУЛА ЈЕ ОДГОВОРНА ОРГАНИЗАЦИЈА ЛОКАЛНЕ САМОУПРАВЕ
5.10.2009
Поводом упућених критика на рад рада Градске општине Палилула, изречених на конференцијама за штампу од стране појединих личности које учествују у политичком животу града, у циљу остваривања добре праксе свеобухватног и истинитог информисања грађана о раду органа и Управе Општине, подсећамо на следеће:
Након локалних избора 2008.године у Градској општини Палилула јединствено је истакнута визија да на путу европских интеграција развој локалне заједнице мора бити усмерен ка тржишном механизму. Такво пројектовање развоја Градске општине Палилула, садржано је кроз документ “Стратешка анализа-Стратешки план развоја” који је крајем 2008. године усвојила Скупштина Градске општине Палилула. Стратешко планирање у Палилули засновано је  на објективно сагледаним показатељима инфраструктурних и привредних потенцијала, економским могућностима и месту локалне заједнице у Граду.

детаљније
 
ЗАВРШEНИ РАДОВИ НА ИСТОЧНОЈ КАПИЈИ СТАРОГ ГРОБЉА
02.10.2009.

Радови на источној страни старог нишког гробља су завршени а затим следи и рестаурација постојеће западне капије, уређење и ограђивање овог простора-изјавио је представницима медија проф.др Игор Новакјовић, председник Градске општине Палилула на конференцији за новинаре која је одржана на терену овог комплекса. Уговорене послове, у првој фази уређења „Старог гробља“, је успешно реализовало ЈКП „Нишстан“. Потребна финансијска средсатва, у износу од 3,5 милиона динара, за ове намене је Градска општина Палилула обезбедила на основу пројекта од Управе за привреду Града.  Очекује се да до 2012.године, цео комплекс „Старо гробље“ под Горицом, по речима Новаковића, добије сасвим нови изглед.
детаљније
 
ПОДСТИЦАЈ РАЗВОЈА ЛОКАЛНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ
2.10.2009
Центар за промоцију и унапређење ИТ свести „NIIT“ у партнерству са  Градском општином Палилула организоваће од 28-30.октобра 2009. у хотелу „Видиковац четврту по реду Конференцију “biZbuZZ 2009.“, која је иницијатор развоја локалне заједнице и један од најзначајнијих догађаја у области пословања и информационих технологија. Теме овог значајног скупа су: Корпоративни аспекти друштвених медија и Употребљивост и „interfejs web“ апликација. Овим поводом, на конференцији за новинере која је одржана у Општини Палилула говорили су проф.др Игор Новаковић, председник Градске општине Палилула, Витомир Огњановић, менаџер пројекта и Срђан Радић, сарадник на пројекту. У оквиру Програма 4.Конференције „biZbuZZ 2009“ биће изложени најбољи модели и стратегије за представљање фирми и њихових понуда на Интернету, праксе најефикаснијег обраћања и компетентности локалних малих и средњих предузећа.
детаљније
 
РАЗВОЈ ПАЛИЛУЛЕ УЗ ПОМОЋ ПРОЈЕКАТА
01.10.2009.
У циљу остваривања добре праксе потпуног и истинитог информисања грађана Градске општине Палилула о раду органа и Управе Општине подсећамо на резултате наших активности, које су дефинисане и у нашем програмском документу „Стратешка анализа-стратешки план развоја“. Градска општина Палилула је у оквиру својих надлежности као одговорна организација локалне самоуправе Града Ниша, успешним ангажовањем свих ресурса и потенцијала - кадровских, техничких и политичких, квалитетом својих пројеката обезбедила је у протеклом периоду услове за радно ангажовање око 100 особа са евиденције Националне службе запошљавања. Пројекат „Рашчишћавање терена за формирање стаза на излетишту Бубањ“, који је одобрен Градској општини Палилула, финансира се из буџета Владе Републике Србије. Укупна вредност овог пројекта износи 11.528.061,2 динара. Република Србија-Министарство економије и регионалног развоја одобрило је Општини финансијска средства у висини од 9.222.448,95 динара. Суфинансирање од стране Града, са 2.305.612,3 динара одобрено је по основу пројекта са којим је Градска општина Палилула конкурисала и код Управе за привреду Града Ниша.
детаљније